dimecres, 17 d’abril del 2013

PETRUSHKA - Un conte rus de titelles.... (CS)

Igor Stravinsky va ser un compositor rus del començament del s.XX. Va ser un dels compositors més importants del nou nacionalisme, és a dir, aquella corrent musical segons la qual els compositors introduïen melodies populars pròpies del seu país dins de les seues composicions.

Igor Stravinsky va composar, entre altres, obres tant importants com "La consagració de la primavera" o "L'ocell de foc", però nosaltres hem treballat....

PETRUSHKA
Petrushka és un ballet en un acte i quatre escenes. Amb coreografia de Michel Fokine, música d'Ígor Stravinsky, llibret d'Stravinsky i Alexandre Benois, i decorats i vestuari també d'Alexandre Benois. Aquest ballet es va composar durant l'hivern de 1910-1911 i va ser estrenat a París, al Teatre del Châteket pels Ballets Russos de Serguei Diáguilev, el 13 de juny de 1911, sota la direcció musical de Pierre Monteux.

Petrushka és una titella tradicional russa de carácter còmic, alegre i burlesc. 

ARGUMENT I HISTÒRIA

Escena I
El 1838, a Sant Petersburg, se celebra la fira de Carnaval. A la plaça hi ha un petit teatre on el Mag presenta un espectacle. En començar, es veuen tres titelles que, a l'ordre del Mag, comencen a ballar. Aquestes tres titelles són el Moro, Petrushka i la Ballarina. Però són una mica màgiques.... El Moro i Petrushka estan enamorats de la Ballarina, però aquesta prefereix el Moro. Petrushka, en un atac de gelosia, agredeix al Moro i el Mag para la presentació.

Escena II
Tancat en la seua habitació pel Mag, Petrushka propesta per la crueltat amb la que és tractat per haver demostrat els seus sentiments. Apareix la Ballarina i Petrushka, emocionat, li confesa i li expressa el seu amor, d'una forma una mica brusca. La Ballarina s'espanta i marxa, deixant a Petrushka molt trist i desesperat. 

Escena III
Aquesta escena ocorre a l'habitació del Moro. Tot i que aquest també està empresonat pel seu comportament amb Petrushka, està feliç. Entra la Ballarina i el Moro comença a dir-li coses boniques i aquesta, meravellada, es deixa abraçar. En aquest moment entra Petrushka que amenaça el Moro, aquest es defensa i finalment fa que Petrushka marxe corrents.

Escena IV
Si recordeu, se celebrava la fira del carnaval i les persones que estaven allí, han continuat la seua festa sense adonar-se d'allò que ocorria a dins del teatret. La festa de la fira s'interromp quant surt Petrushka corrents, perseguit pel Moro. Fins que finalment, el Moro aconsegueix agafar a Petrushka i el mata. La gent està espantada perquè pensa que s'ha comés un assassinat. Arriba la policia i li pregunten al Mag, però al terra només hi havia una titella de drap. La festa s'acaba, tots marxen a les seues cases i el Mag s'emporta a la titella Petrushka cap a dins del teatret. Mentrestant, d'algun lloc, apareix el fantasma de Petrushka amenaçant...



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada